De geschiedenis van de “Scenic Caves”

De “Scenic Caves” liggen ten westen van Collingwood. Zij worden tot een van de grootste natuurwonderen van Canada gerekend. Zij bevinden zich op het hoogste gedeelte van de stijle berghellingen van de Niagara. De achtergrond wordt gevormd door de schitterende “Georgian Bay” en de “Blue Mountain”.

Deze grotten en rotsspleten doen geheimzinnig aan. Ze liggen gedeeltelijk onder water. Zij zijn ooit miljoenen jaren geleden in de ijstijd ontstaan. Geologen hebben aan beide kanten van de berg sporen van een grote binnenzee gevonden. In de rotsen troffen ze fossielen aan.

Plantendeskundigen (botanici) hebben zeldzame varens en planten geidentificeerd, zoals bijvoorbeeld de exotische “Maidenhair Fern” (“Venushaar”). Deze groeiden in de grotten.

Samuel de Champlain en de missionarissen van de Orde van de Jezuieten woonden in de eerste helft van de 17 eeuw temidden van de Huronen en de Putonen. Zij zijn de eersten geweest die over dit gebied geschreven hebben. De meer dan 30.000 Huronen en de Putonen die hier woonden, vormden met elkaar de grootste natie van Noord-Amerika. Zij leefden hier, bedreven landbouw en gingen op jacht. Het gebied rondom de “Scenic Caves” werd bewoond door de “Stam van de Ree”. Deze stam behoorde tot het volk van de Petunen. De Petunen werden ook wel de “Stam van de Tabak” genoemd. Zij teelden namelijk vooral tabak. Deze tabak gebruikten ze zowel voor de handel als voor rituele doeleinden.

Rond 1650 gebruikten de Petunen deze rots als vesting om hun volk tegen de vijanden te beschermen. Later trokken ze naar het zuiden. Tot op de dag van vandaag wonen er nog altijd nakomelinger van de stam in Oklahoma, Cansas en in de buurt van Windsor, Ontario. Ze staan bekend als de “Wyandots”.

Opgravingen die tussen 1975 en 1982 door de archeoloog Charles Garrad zijn gedaan, bevestigen wat de eerste ontdekker van dit gebied, Samuel de Champlain, destijds erover heeft geschreven. Men heeft ook na kunnen gaan, dat zich hier eens het historische dorp “Ekarenniondi” heeft gelegen, waar de Petunen woonden. Dit geldt took voor de hoge rots “Ekarenniondi”. De naam “Ekarenniondi” betekent zoveel als : “De rots die overal bovenuit steekt”.

Al meer dan 70 jaar zijn de “Scenic Caves” een geliefde attractie voor touristen. In 2003 is de langste hangbrug van Ontario voor voetgangers in bedrijf genomen. Hierdoor wordt het gevoel van avontuur nog meer versterkt.

Een natuurlijke koelkastEen voortdurende aanvoer van koude lucht uit de ijsgrot zorgde ervoor dat de temperatuur in de zomer in de “natuurlijke koelkast” niet hoger werd dan ca. 4 C. Dit was voor de vroege natuurvolken een ideale plek om levensmiddelen in te bewaren.

De ijsgrotZodra men in de grot afdaalt, merkt men hoe de temperatuur langzaam verandert. Tot eind juli kan hier nog sneeuw en ijs liggen.

Het eerst uitzichtHet eerste uitzicht op Collingwood, Wasaga Beach en Nottawasaga is adembenemend mooi. Ze maken met elkaar deel uit van de “Georgian Bay” en van “Lake Huron”.

Het pad van de Petunen Dit pad is een deel van de oorspronkelijke “Bruce-Trail”, dat van de Niagara Watervallen naar Tobermory voert.

 1. Een geliefde plek voor verliefde stelletjes Het is een romantische plek met een fantastisch mooi uitzicht op het zuidelijke gedeelte van de “Georgian Bay”.
 2. De legende van de zelfmoord Een Indiaanse legende vertelt hoe een Petunenmeisje verliefd werd op een dappere man van een andere stam. De mannen van haar eigen stam werden jaloers. Ze omsingelden hem en wierpen hem van de rots af. Overweldigd door verdriet volgde het meisje haar geliefde en sprong hem na.
 3. De plek om te seinen Vanaf deze plek, die op 550m boven de zeespiegel ligt, heeft men een spectaculair uitzicht, dat zich over 10.000 km uitstrekt. De noodvuren die hier werden aangestoken konden tot op “Christian Island”, tot in Wasaga Beach, in Collingwood en in Barrie gezien worden. Het is de ideale plek voor het maken van mooie foto’s!
 4. De raadzaal De rots die volledig van de rest geisoleerd lag, was door deze natuurlijke ligging uiterst veilig. De opperhoofden van de Petunen trokken zich hier terug om hun raadsvergaderingen te houden. Om over te kunnen steken gebruikten ze een boomstam. Deze haalden ze daarna weer weg en namen hem mee, zodat hun geheime plek niet ontdekt kon worden.
 5. “Ekarenniondi” Dit is de historische plek van de beroemde rots van de Petunen, die overal bovenuit steekt. Zij geloofden, dat Oscotarach (=”De doorboorder van de hoofden”) hier de hersenen uit de hoofden van de doden verwijderde, die op weg waren naar “het dorp van de zielen”. Ze dachten dat het leven na de dood zonder hersenen gelukkiger zou zijn. De zielen zouden zich namelijk dan niet meer hun aardse bestaan kunnen herinneren en ook niet meer degenen die zij achterlieten.
 6. Probleem bij overgewicht Wie te dik is, heeft hier een probleem. Men moet of proberen zich er doorheen te wringen of er overheen te klimmen. Het smalste gedeelte is namelijk slechts 36 cm breed.
 7. De varengrot Hier groeien zeer zeldzamen varens en mossen, bijvoorbeeld de exotische “Maidenhair Fern” (“Venushaar”). Let op! Het is verboden deze planten te plukken.
 8. De preekstoel Men neemt aan dat de wanden van de grot door verschuivingen van het ijs tijdens de ijstijd van elkaar gescheiden werden. De rechter wand is van kalksteen. Het zwarte deel van de linker wand is van ijzererts.
 9. De Petunenboog Deze opening zorgde ervoor dat de Petunen het gebied gemakkelijk konden bewaken. Het was zelfs mogelijk om bepaalde delen af te sluiten. Op deze manier konden zij ook de vijand gevangen nemen.
 10. Het opperhoofd van de Indianen Boven de opening van de rots bevindt zich een natuurlijke rotsformatie. Deze symboliseert het hoofd van een Indianenopperhoofd. Om dit goed te kunnen zien moet men recht op de “Berengrot” aflopen, zich vervolgens omdraaien en dan naar de rechter wand kijken.
 11. De vesting van de Petunen Dit is de enige plek van de grotten, die vier uitgangen heeft, naar elke windrichting een. Deze natuurlijke vesting in de rots maakte het voor elke stam die dit ook maar van plan was, volledig onomogelijk om deze binnen te dringen.
 12. De berengrot De eerste bewoners geloofden, dat de zwarte beren die in dit gebied leefden, hier hun winterslaap hielden.
 13. De hangende rots Wanneer men naar beneden kijkt, stelt men vast dat de afstand tussen de wanden onder zich groter is dan boven zich. Wat zorgt ervoor dat de hangende rots op z’n plaats blijft?
 14. De zwevende rots & 19. De eenzame rots Dit zijn nog twee natuurlijke kalksteenformaties. Zij geven de geschiedenis weer van de ontwikkeling van meer dan duizend jaar van de geologie en van de mensen die er woonden.

Volg de gele wegwijzers door ons mooie natuurbos om weer op de startpagina terug te komen.

Download